logo

La valse

Repassant el capítol “Scoring for woodwinds” de l’Adler, als exemples de contrafagot he trobat un exemple que m’ha deixat xalat: escolteu-lo!

Samuel Adler, The study of orchestration, Example 7-101

Rhythm and blues? Bebop? Jazz per contrafagot? NO!

Forma part d’un vals, però no d’un vals qualsevol. Maurice Ravel va compondre “La Valse” entre 1919 i 1920. Tot i haver escoltat i analitzat un munt de cops aquesta obra mestre, sentir el contrafagot deslligat de les altres parts ha fet que “La Valse” em sorprengui un cop més. Escolteu-ho de nou, però ara amb totes les altres parts.

La Valse, número d’assaig 37

S’ha escrit moltíssim sobre aquesta obra per això només en puc afegir la meva percepció. Ravel no només ens ofereix escoltar un vals extraordinari: La valse és la percepció subjectiva del vals per una persona que es troba físicament a la sala de concerts, a una certa distància de l’escenari (personalment m’imagino assegut a les escales d’entrada del hall), i que a més ha pogut gaudir d’unes quantes copes de Xampany fresquet… estic enganxat a aquesta obra!

Molts cops em pregunto que ens queda per fer si fa vora un segle ja s’escrivien aquestes peces. On són els Maurices del XXI?

Marc Dalmases, Manresa, 30-07-2012.

LaValseEls comentaris estan tancats.